|
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
|
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ
ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Σαν συστατικό με ξεχωριστή γεύση, η σοκολάτα μπορεί να συμπεριληφθεί
αρμονικά σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής. Μπορεί άνετα να προσθέσει
μια γευστική λάμψη σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα και να τα κάνει
πολύ ελκυστικά.
|
Συστατικά της σοκολάτας |
|
Ανά 100γρ |
Σοκολάτα υγείας |
Σοκολάτα γάλακτος |
|
Θερμίδες (kcal) |
479,00 |
513,00 |
|
Θερμίδες (kj) |
2004,00 |
2146,00 |
|
Πρωτεΐνη (g) |
4,20 |
6,90 |
|
Λιπαρά (g) |
30,00 |
30,70 |
|
Υδατάνθρακες (g) |
63,10 |
59,20 |
|
Διαιτητικές Ίνες (g) |
5,90 |
3,40 |
|
Ασβέστιο (mg) |
32,00 |
191,00 |
|
Σίδηρος (mg) |
3,13 |
1,39 |
|
Μαγνήσιο (mg) |
115,00 |
60,00 |
|
Φώσφορος (mg) |
132,00 |
216,00 |
|
Κάλιο (mg) |
365,00 |
385,00 |
|
Νάτριο (mg) |
11,00 |
82,00 |
|
Ψευδάργυρος (mg) |
1,62 |
1,38 |
|
Χαλκός (mg) |
0,70 |
0,39 |
|
Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_Re |
2,00 |
55,00 |
|
Βιταμίνη Ε (mg) mg _ATE |
1,19 |
1,24 |
|
Χοληστερίνη (mg) |
0,00 |
22,00 |
|
Καφεΐνη (mg) |
62,00 |
26,00 |
|
Θεοβρωμίνη (mg) |
486,00 |
169,00 |
USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release13
Η σοκολάτα περιέχει αρκετό σίδηρο και οξαλικό οξύ. Φαίνεται πως το
οξύ αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (η μορφή
του σιδήρου η οποία βρίσκεται στις φυτικές τροφές και δεν είναι τόσο
καλά απορροφήσιμη).
Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά
συστατικά, όπως είναι οι
τανίνες.Οι τελευταίες έχει φανεί πως
συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και
μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Η σοκολάτα επιπλέον περιέχει μια ουσία που ονομάζεται
τυραμίνη.Η τελευταία ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ουσιών που καλούνται αγγειοσυσπαστικές αμίνες, η παρουσία των οποίων προκαλεί σύσπαση στα
περιφερικά αγγεία του οργανισμού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για
τον οποίο η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα τρόφιμα που προκαλούν
ημικρανίες.
|